arbete kräver höstluft

Helgen har bestått av hårt arbete men även skön höstpromenad – kanske var det den extra timmen som gav mig möjlighet till detta.
autumn2_web
Promenader har dessutom en benägenhet, för mig, att starta upp tankar både när det gäller nya projekt och utvärdering av gamla. Något som följt med i en rad projekt är mitt val av matrialet lin. Varför linet tilltalat, och tilltalar, mig kan kanske bero på att det kan användas till en rad produkter och finns i så många olika kvalitéer. Här kommer lite intressant fakta om lin:
Linum usitatissimum, betyder “mycket nyttig”. Lin är en av de äldsta kulturväxterna och odling förekom för 7000 år sedan. Den är inte känd som vildväxande någonstans i världen och dess ursprung är dunkelt, men man tror att den härstammar från vilda arter från Medelhavsområdet eller Sydvästasien.
Odlat lin förekommer i två typer: spånadslin eller fiberlin och oljelin. Spånadslin har lång och rak, upp emot meterhög stjälk, medan oljelin är lågvuxet, grenigt och har frön med högre oljehalt.
Linet har en stor förmåga att ta upp fukt. Ett lakan eller en skjorta kan ha upp till 50 procent väta och känns ändå inte fuktigt.
Källa: Svensk frötidning, Föreningen Bohuslin
800px-Capsules_de_lin
Mer helg i Helgbilden.

8 svar på ”arbete kräver höstluft”

 1. Ja, tvåan bör ju absolut vara nå’t för ett av dina så otroligt fina tryckta alster. Även den sista bilden kan jag tänka mig ger dig massvis med inspiration.

  Å tak för alla fakta om lin. Det hade jag ingen aning om. Tänk vad man lär sig här hos dig!

  Åsså vill jag också passa på att tacka dig så hemskt mycket för din röst till mitt bidrag till Fototriss. Nu tror jag att jag inte kommer sist iaf:-)

 2. Härliga höstmotiv och vild två är bedårande. Lin är ett material jag gillar precis som siden. Men i sängkläder är lin outstanding. När man är till åldern kommen och har lite svettningar så är lin i sängkläder underbart. Dyrt men värt varenda öre. Tack bock och nig för att du berättade om linet. Nu har jag lärt mig något nytt idag och det gillar jag.

 3. Vackra höstbilder och bra fakta om lin. Fick lära mig lite nytt. Och visst är det lättare att vara kreativ när man hämtar energi och inspiration ute i naturen. Om jag inte fick min dagliga promenad/ridtur vet jag inte hur jag skulle stå ut.

 4. Underbara höstbilder… den på linet är såå bra!
  Jag skulle nog inte klara mig utan mina dagliga stunder i skogen… härligt att bo som jag gör med naturen inpå knuten.
  Tack för all kunskap om linet . en del visste jag, men inte allt 🙂

 5. Promenader, helst långa, ensam, speciellt i naturen eller nära havet, föder tankar, ger inspiration och väcker lust samtidigt som man får lite motion på köpet 😉

  Väldigt intressant läsning om linet här och så vackra höstlika bilder !!

  Frågade maken på skoj vad han vet om lin och han visste betydligt mer än mig. Inget konstigt med det för han imponerar ofta som en levande uppslagsbok 😉 Det var bland annat det första man kunde göra tyg av förutom ull från får, därav namnet på plagget linne. Att dukarna han målar på är av lin behöver knappast nämnas.
  Förstår att linet tilltalar dig i ditt skapande… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *